top of page

טיפולים והדרכות

סוגי טיפול: טיפול אישי, הדרכת הורים , טיפול דיאדי הכולל לסרוגן פגישות אם-ילד, אב-ילד והדרכת הורים. ליווי והדרכה של סטודנטים ומטפלים צעירים ובוגרים. טיפול במתבגרים צעירים שזקוקים למקום בטוח לדבר על לבטים ומחשבות הקשורות לזהות, עצמאות, חברות, זוגיות, צבא ועוד..

 

טיפול אישי בילד

אני מטפלת בילדים מגיל ארבע עד גיל שש בטיפול דיאדי ומגיל שש בטיפול אישי או דיאדי ולפי הצורך.

הילד בא לטיפול לאחר שהוריו היו בפגישה איתי. לפני הפגישה ההורים מסבירים לילד מי אני ואת מטרת בואו אלי. ניסוח ההסבר נעשה במשותף בפגישת ההורים הראשונה איתי. יש חשיבות לכך שיכינו את הילד לפני הפגישה הטיפולית כדי שיבוא ברצון. 

בפגישות הראשונות אני מכירה לילד את חומרי האומנות השונים ושאר האפשרויות ליצירה ומשחק בקליניקה. אני מסבירה לילד ששעה זאת היא בשבילו והוא שקובע ומוביל את הנעשה. הבחירה של הילד בפעילות מסויימת מובילה להעלאת תכנים מהעולם הפנימי של הילד. האפשרות לבחור מה לעשות אינה תמיד קלה לילד. תהליך הבחירה והעיסוק ביצירה מוביל לגיבוש עצמאות, יוזמה וחיזוק העצמי של הילד.

הקשר שנוצר בין המטפלת לילד הינו משמעותי לטיפול. כאשר הילד מאמין ובוטח במטפל הוא פותח יותר נושאים רגישים, פחדים וחרדות. העיסוק בנושאים אלו הן במדיום הלא מילולי (באמנות) והן בשיחה מאפשרים לילד להיפתח, להשתחרר מלחץ ועומס ריגשי. ההתנסות החיובית בשיחה על נושאים אלו מלמד את הילד להיות פתוח ולדבר על מה שמציק לו גם מחוץ לחדר. 

האומנות משמשת כשפה העובדת על תכנים מהעולם הפנימי והתת מודע. השימוש באומנות נותן לנו מידע מתועד על מה שמעסיק את הילד בעולמו הפנימי ועל מצבו הריגשי. 

בחדרו של המטפל באמנות יש חומרים רבים ומגוונים. החומרים מאפשרים ביטוי של רגשות, ונושאים משמעותיים בחייו של הילד. יש חומרים נוזליים הנמרחים בקלות כמו צבעי ידיים וגואש. צבעי גואש המביאים לציור שבו יש יותר משטחי צבעים. צבעי הידיים יכולים להזמין את העוסק בהם למריחה של הצבע על דפים גדולים. טושים וצבעי עפרונות המביאים ליצירה בכיוון גרפי.

חומרי האמנות השונים מאפשרים מגוון רחב של ביטוי אמנותי, ממריחת צבע ללא אמצעי מתווך ברמה סנסורית מוטורית ראשונית ועד ביטוי סמלי באמצעים אמנותיים גרפיים. החומרים האמנותיים עוזרים להעלאה של הקונפליקטים הפסיכולוגיים משלבי התפתחות שונים בהם עסוק הילד ולעיתים אף ההורה.

יש חשיבות לאפשר לילד לבחור את החומר הנכון לו. אני מאמינה שהילד יודע מה נכון לו במרבית המקרים. לעיתים קורה שהילד נדחף ע"י כוח מסויים להיאבק שוב ושוב באותו קושי אז יש מקום לחפש דרך לשחרר אותו.

הילד בוחר מה יעשה בפגישה. הוא מחליט באיזה חומר יעבוד, לפעמים הוא בוחר לצייר או לכייר בחומר, או לעבוד בפלסטלינה. לכל אלו יש משמעות. בחירתו של הילד  בחומר מסויים לעבודה, סגנון העבודה, בקשת עזרה בבחירה וכל דבר אחר, משמשים אף הם להבנה של עולמו הפנימי של הילד ושלב ההתפתחות שלו.

כשהילד מתבונן ביצירתו הוא הוא לומד לראות, בעזרת המטפל, את כל מה שניתן ביצירה, "לראות עם פתיחות והתכוונות". כך יכול הילד להגיע למודעות ותובנות לגבי עצמו ומה שעלה בציור. עכשיו, תוכן זה מקבל משמעות אחרת עבורו.

 

הדרכת הורים כחלק מהטיפול בילד

הורות מלווה אותנו לאורך שנים.

עוד בטרם היינו להורים אנחנו חושבים ומדמיינים איזה מין הורה היינו רוצים להיות. אנחנו חושבים ומדמיינים את הילד שיהיה לנו ואיך נהיה כהורים לו. חלק מציפיותינו מתגשם וכמובן ישנו גם חלק שאינו מתגשם.

כאשר אנו מגיעים לטיפול עם ילדינו, אנחנו באים כיוון שאנו דואגים, ורוצים לעזור לו. כהורים אנחנו מעורבים ריגשית וקשה לנו לראות את עצמנו מבחוץ וכיצד אנו מתנהגים. לעיתים התנהגות זו גורמת להחמרת הקשיים של ילדינו, במיוחד במקרים בהם יש ילד "מיוחד". הורים צריכים לקבל הדרכה, יעוץ וכלים שיהיו לעזר בגידול הילד ויתרמו להתפתחות של ההורים.

בהדרכת ההורים ניתנים דגשים על עולמו הרגשי של הילד וכיצד התנהגות ההורים יכולה לווסת קשיים רגשיים כמו גם להעצימם. 

בכל שלב התפתחותי, אנו נדרשים לשנות את סגנון ההורות שלנו ולהתאים את ההתייחסות שלנו לילד הזקוק לנו. כל ילד במשפחה הוא מיוחד ואחר מאחיו ומפעיל בנו דברים שאינם מודעים לגמרי. בהדרכת הורים, עובדים על היחסים עם הילדים, על תפיסת תפקיד ההורה ועל דפוסי התקשורת בבית. ההדרכה משפיעה על הייצוגים הפנימיים הן של ההורה והן של הילד.

הדרכת הורים היא חלק מהטיפול בילדים. ההדרכת אמורה להביא את ההורים להבנת הקשר בין התנהגותם להתנהגות הילד במקרים מסויימים. לדוגמא הבעת כעס ע"י שתיקה רועמת של הילד יכולה לנבוע מדפוס הבעת הכעס של ההורה. ילדה שמתפרצת בהתקף זעם דומה להורה הצועק עליה במילים קשות.

המטפלת מעבירה להורים ידע בנושאים פסיכולוגיים הקשורים לקשיים של הילד. ההןרים מקבלים מידע אודות ההתפתחות של ילדם, הבנת משמעותה של התנהגות הילד ולמה הילד זקוק מהם בשלב זה.

טיפול דיאדי

אני מטפלת בילדים קטנים והוריהם בטיפול דיאדי. המילה "דיאדה" מקורה ביוונית ומשמעותה זוג או צמד. בטיפול באים לפגישה כדיאדה הורה-ילד. טיפול זה מתאים לילדים קטנים מתחת לגיל ביה"ס, אך לעיתים גם לילדים בכיתות ראשונות בבית ספר. המודל הטיפולי כולל פגישות אבא-ילד ואימא-ילד לסירוגין ואחר כך פגישת הורים בלבד לצורך הבנת המשמעות של הפגישות הורה-ילד שהיו וכך הלאה. בפגישות של ההורה עם הילד, ההורה מקשיב לילד ולרצונותיו מתבונן בו, מצייר איתו או משחק איתו. הטיפול הדיאדי משלב את ההורים בתהליך הטיפול כיוון שהם האנשים החשובים בחייו של הילד. ילדים והורים מביאים למפגש את קשייהם ביחסים וכך רואים אותם בחדר באמצעות ודרך ציורים, במילים, בהתנהגות ובשפת גוף. ניתן בהמשך לעזור להם להבין ולשנות את הדינאמיקה ביניהם ואת דפוסי הקשר. במפגשים בנוכחות ההורים ניתן להבין את מקור הקשיים של הילד ולסייע לו ולהורים למצוא דרכים להתמודדות טובה יותר. המודל הטיפולי שם דגש על ההורה והילד המתפתחים זה ליד זה, משפיעים אחד על השני הדדית "כאן ועכשיו". הדיאדה מחפשת משמעויות חדשות וכך ההורים לומדים להבין את עולמו הריגשי של הילד ולראות את הילד שלהם כבעל עולם משלו. בטיפול הדיאדי הילד צעיר בגיל והוא מבטא באמצעות ציורים ומשחקים את העולם הפנימי שלו. כך עוזר הטיפול להורה הנמצא שם לראות, להגיב ולהבין את ילדו. בעזרת המטפל ההורה מתנהג אחרת ובכך יוצר אצל הילד חוויות מתקנות ודפוסי התנהגות חדשים. בהמשך ניתן גם לראות שהתהליך הטיפולי מביא גם שינוי פנימי עמוק יותר ביחסים.

טיפול אישי במתבגר ובמבוגרים צעירים

המתבגר זקוק למקום שבו הוא יכול להיות בטוח שדבריו נשארים בחדר אצל המטפל, מקום שהוא יכול לדבר בפתיחות על עצמו, על חבריו, על הוריו ועל נושאים שונים וללא ביקורת. 

כאשר אני כותבת "מתבגרים" אני מתכוונת למתבגרים צעירים בחטיבת ביניים ותיכון ומבוגרים צעירים אחרי צבא ובזמן הלימודים. 

בתקופה זאת נקודת המבט על ההורים משתנה. עד עכשיו הילד התבונן בהוריו בהערצה כ"כל-יכולים". עכשיו ההורים נראים כבני אדם רגילים בעלי חולשות. תקופה זאת מתאפיינת בסערות נפש ובמצבי נסיגה בהתנהגות וביחסים עם ההורים.

למתבגר משימה התפתחותית לבנות זהות עצמאית מגובשת ואחרת מההורים. ממשימה התפתחותית זאת המתבגר יוצא לחיים מחוזק ומודע לעצמו.

מתבגרים ומבוגרים צעירים זקוקים למקום בטוח לדבר על לבטים ומחשבות הקשורות לזהות, עצמאות, חברות, זוגיות, צבא ועוד..

מגיל ההתבגרות יש יותר התמקדות בשיחות. כאשר המטופל אינו מרבה בדיבור יש באפשרותו להשתמש באומנות בציור ככלי הבעה לא מילולי. 

האדם בוחר על מה הוא ידבר בפגישה. 

הטיפול מאפשר לאדם התפתחות אישית, הפחתת סבל והתקדמות תפקודית. התפתחות זאת מתרחשת כאשר האדם מדבר על עצמו עם מישהו המקשיב ומגיב באופן מקצועי על דבריו. אנשים חוששים שחיטוט בפצעים רק יעצים את הסבל. מה שנכון הוא שבעזרת המטפל מתאפשרת נקודת ראיה שונה לעומת מה שהיה שם בעבר ובכך נוצרת התחדשות חוויתית הבונה דרך חדשה.

הדרכה של סטודנטים ותרפיסטים צעירים  

אני עובדת שנים רבות כמדריכה של תרפיסטים צעירים במהלך הלימודים ובשנים הלאה. אני "מדריכה רשומה" באירגון י.ה.ת של התרפיה באמנויות.

 

  רחוב 19 לח"י

 קרית ביאליק

בקרבת הקריון של ביאליק

להתקקשר אל :

0524-219986

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus
  • W-Pinterest

© 2023 by THE HOPE CENTER. Proudly created with Wix.com

bottom of page